Atenție la trecerea la impozitul de 3% pe venit!

Impozitul pe venit al microîntreprinderilor în cuantum de 3%, ca opțiune la impozitul pe profit de 16%, a fost reintrodus de anul acesta. Însă chiar dacă pare „o afacere bună” pentru firmele mici, acestea nu trebuie să își modifice contabilitatea înainte de a verifica profitabilitatea impozitării venitului.

Un prieten care are o firmă mică (un restaurant de cartier), cu câțiva angajați și cu un profit care îi permite un trai decent, mi-a explicat încă de acum câțiva ani, când opțiunea impozitării pe venit era în vigoare, că are un profit prea mic pentru a fi rentabil să renunțe la impozitarea clasică.

„Cheltuielile sunt mai constante decât veniturile, iar asta înseamnă că în unele luni impozitul pe câștig este mai mic decât cel pe venit”, explica prietenul.

Ideea este întărită și de cei de la R&M Audit, care arată că mai ales în condițiile actuale ale pieței este mai prudent pentru companii să nu se grăbească. Iar în primul rând compania trebuie să facă analiza a două – trei scenarii despre cum ar putea evolua afacerile anul acesta pentru a stabili cât mai exact implicațiile fiscale ale tuturor variantelor.

„Eliminarea în 2010 a impozitului pe venit pentru microîntreprinderi a afectat semnificativ firmele respective din punct de vedere al cash-flowului, derulării activității etc., iar multe dintre cele  care încă mai au activitate sunt șubrezite ca și businessuri, dat fiind contextul general. Aceste efecte se vor resimți – măcar parțial – și în acest an, așa încât firmele respective nu trebuie să revină automat la statutul de microîntreprindere: nu trebuie să uităm că o eventuală pierdere înregistrată în anul curent nu va putea fi recunoscută fiscal atât timp cât statutul de micro este recunoscut, iar firma, deși pe pierdere, va plăti un impozit de 3% pe venit”, spune Mirela Șerban, managing partner la R&M Audit.

Conform OUG nr. 117/ 2010, autoritățile au reintrodus posibilitatea ca o microîntreprindere să plătească un impozit de 3% venit, în cazul în care îndeplinește cumulativ o serie de condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: are între 1 și 9 salariati inclusiv; a realizat venituri de maxim 100.000 euro (echivalent in lei); capitalul social este deținut de persoane ( altele decat statul și autoritatile locale) care nu sunt un acționari sau asociați persoane juridice cu peste 250 de angajati; nu desfășoară activități în domeniile bancar, asigurări/reasigurări, piețe de capital (cu exceptia persoanelor juridice cu activitati de intermediere in aceste domenii), jocuri de noroc, consultanță sau management.

Principalele lucruri de care firma trebuie să țină cont se referă la sustenabilitatea afacerii în anul care începe, să nu fi avut pierderi fiscale în anii anteriori, să aivă cheltuieli mici și profituri mari. Un punct important de reper recomandat este o rată a profitului de cel puțin 20%.

Și pentru persoanele fizice autorizate noua lege ar putea fi rentabilă. După eliminarea impozitului pe cifra de afaceri de la începutul anului trecut, multe microîntreprinderi s-au transformat în PFA, principalul avantaj fiind plata o singură dată a impozitului de 16% pe profit, în timp ce societățile comerciale trebuiau să achite și 16% pentru dividende. Cum din prezent se poate opta pe 3% impozit pe venit și 16% impozit pe dividende, este posibil să asistăm la un proces invers celui de anul trecut, adică revenirea la SRL a PFAurilor.

Lasă un răspuns

Comentarii

    • spune

      La Administratia Financiara cu o declaratie de alegere. Dar, din cate stiu, nu se mai poate pentru anul in curs, abia anul viitor puteti face modificarea. Va recomand sa vorbiti, mai bine, cu un contabil.